Rendszereztem pár tortás krémet. Itt össze vannak gyűjtve és nem kell keresgélnetek. :)
1. Főzött csokikrém
Adag
21-22 cm-es tortaforma
Hozzávalók a csokoládékrémhez
2 tojás
3 ek. kristálycukor
5 ek. porcukor
1 vanillin cukor
3 dl tej
5 ek. liszt
2 ek. kakaópor
125 gramm vaj
Elkészítése
1. A 2 tojást a 3 evőkanál cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet.
2. Közben egyenletesen beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet.
3. Veszünk egy lábast és az elkészült egyveleget beletesszük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Az elkészült masszát lehűtjük és néha kézi habverővel átkeverjük.
4. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem,majd hozzáadom a csokis masszát és együtt robotgéppel átdolgozom.
2. Főzött vaníliakrém
Adag
24 centis torta megtöltése, bevonása
Hozzávalók
0,9 l tej
195 g cukor
105 g kukorica keményítő
5 db tojás sárgája
vanília aroma
450 g tejszínhab (30%-os)
Elkészítése
1. A keményítőt és a tojássárgáját kevés tejjel simára keverjük.
2. A maradék tejet a cukorral, a vanília aromával felforraljuk. Kevergetés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgás keveréket. Kicsit szilárdabb masszát kapunk a keményítő miatt.
3. Kihűtjük, majd turmix géppel simára keverjük.
4. A tejszínt felverjük, majd a kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük.
Adag
10 db képviselőfánkhoz
Hozzávalók
400 g tej
50 g keményítő
3 tojássárgája
20 g van. cukor
100 g tojásfehérje
100 g cukor
csipet só
Elkészítése
A keményítőt, a tojássárgával, vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd adunk hozzá egy kis tejet és azzal is eldolgozzuk. Ha felforrt a maradék tej, akkor hozzárakjuk és puding sűrűségűre keverjük, majd megvárjuk amíg el kezd lágyulni és ekkor rakjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Igazából itt miközben kezdjük keverni a tojássárgás pépet, a lágyulásnál már be kéne kapcsolni a robotgépet, hogy közben felverődjön a tojásfehérje (100 g cukor + 100 g tojásfehérje+ csipet só). Ezt a krémet még melegen bele kell rakni a csillagcsöves nyomózsákba és rányomni a képviselőfánkok alsó részére.
4. Fekete-erdő "krém"
Adag
18 cm-es tortaformányi
Hozzávalók a meggy töltelékhez
1 üveg meggybefőtt
2,5 dkg étkezési keményítő
vanília cukor
őrölt fahéj
meggybefőtt leve
Hozzávalók a tejszínes töltelékhez
2 dl tejszín
1 zacskó habfixáló
1 teáskanál porcukor
fél mokkáskanálnyi vaníliakivonat
Elkészítése
1. Elkészítjük a meggyes tölteléket. 2 dl meggylevet összekeverem a keményítővel, cukorral, fahéjjal majd lassú lángon sűrűre főzzük (puding állagúra). Ha elkészült, akkor hozzáadagoljuk a meggyet és összekeverjük, félre rakjuk, hűtjük.
2. Most pedig jön a tejszínhabos töltelék elkészítése. A tejszínhabba belerakjuk a porcukrot, a vaníliát majd elkezdjük robotgéppel felverni, amikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük, amíg olyan állagot nem kapunk amilyet mi szeretnénk.
5. Doboskrém
Adag
18 centis torta betöltése, lekenése
Hozzávalók
4 tojás
150 g cukor
100 g étcsokoládé (nálam 81%os volt)
180 g vaj
10 g van. cukor / van. rúd magjai
Elkészítése
1. A krém elkészítése. Én 3 részre bontanám. Először a vajat a vaníliás cukorral habosítsuk ki, majd rakjuk félre. Másodszor a tojás a cukorral rakjuk egy tálba, majd vízgőz fölött kézi haberő segítségével kevergetve hevítsük fel addig, amíg el nem olvad a cukor, majd robotgép segítségével kihűlésig verjük habossá. A harmadik lépés a csokoládé felolvasztása vízgőz fölött.
2. A krém összeállítása. Az első masszához (vajas) először hozzákeverünk egy kevés 2-at (tojásos cukros habos), majd a többit és végül az olvasztott csokit. Egy kenhető masszát kell kapnunk. Ha túl folyósnak látjuk, akkor még habosítsunk hozzá vajat és keverjük a kész masszához.
6. Epres túrókrém
Adag
18 centis torta betöltése, lekenése
Hozzávalók
500 g túró
250 g epres joghurt
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
250 ml habtejszín
40 g fix zselatin (amit soha többé nem fogok használni :D )
eperlekvár
eperszeletek
Elkészítése
1. A túrót nyomkodjuk össze villával, majd öntsük hozzá a joghurtot, a cukrot, citromlevet, a citrom héját és robotgéppel keverjük össze.
2. A tejszínt verjük kemény habbá (célszerű habverés előtt egy kis időre a mélyhűtőbe tenni, így jobban fel fog verődni).
3. A joghurtos túróhoz adjuk hozzá a zselatin fixet, majd 1 percig még robotgéppel keverjük át és adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.
4. A torta rétegzése: az alsó piskótát megkenjük eperlekvárral, majd rájön egy réteg krém és arra eperszeletek...
7. Citromkrém
Adag
3 mini torta betöltésére
Hozzávalók
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom szűrt leve
15 dkg puha vaj / margarin
Elkészítése
1. A tojásokat a liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet és lassú lángon keverve sűrűre főzzük.
2. Levesszük a tűzről, kavargatva langyosra lehűtjük, ezután belekeverjük a citromlevet, a héjat. A vajat habosra keverjük, majd összedolgozzuk a citromos krémmel.
8. Mascarponés citromkrém
Adag
24 cm-es forma
Hozzávalók
2 citrom reszelt héja
4 citrom leve
210 gramm porcukor
4 tojás
100 gramm vaj
250 gramm mascarpone
Elkészítése
1. Robotgéppel a tojásokat a porcukorral, citromhéjjal és a citromnak a levével habosra keverjük. Ha elkészült, akkor egy lábasba rakjuk és vízgőz felett habverővel puding sűrűségűre "főzzük". (ez kb 10 perc) Ha nem sűrűsödne be akkor keverhetünk hozzá 2 evőkanál keményítőt, de szerintem ez nem szükséges.
Ha a krémünk kicsit kihűlt, akkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, majd a mascarponét - hűtőbe rakjuk.
9. Tejszínes gesztenyekrém I.
Adag
18 centis betöltése, lefedése
Hozzávalók
300 g gesztenyemassza
400 ml tejszín
30 g porcukor
10 g rum
Elkészítése
A gesztenyét villával összetörjük, majd 20 g porcukorral, rummal ízesítjük. A tejszínt 10 g porcukorral felverjük és hozzáadagoljuk a gesztenyéhez.
10. Tejszínes gesztenyekrém II.
Adag
4-5 minitorta töltésére
Hozzávalók
25 dkg gesztenyepüré
2 evőkanál porcukor
1 dl tejszín
2 evőkanál rum
10 dkg vaj
Elkészítése
A porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a gesztenyepürét és utána a rumot. Ezt robotgéppel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt és ezzel fellazítjuk.
11. Mascarponés gesztenyekrém
Adag
18 centis forma
Hozzávalók
500 g gesztenyemassza
250 g mascarpone
kevés rumaroma
ízlés szerint porcukor
Elkészítése
Az 500 g-nyi gesztenyemassza 3/4-ét lereszeljük, majd géppel a mascarponéval simává keverjük, porcukorral és rumaromával ízesítjük. A tortaformánkat kivesszük a hűtőből, majd a krémet rásimítjuk és az egészet pár órára hűtőbe tesszük.
12. Párizsikrém
Adag
18 centis torta betöltésére
Hozzávalók
200 g cukor
200 g vaj
60 g kakaópor
140 g tejszín
Elkészítése
A tejszínt a cukorral felforraljuk (5 perc), közben kevergetjük. Hozzáadjuk az átszitált kakaóport és a vaj 1/3 részét (67 g) és megvárjuk míg kihűl. Ekkor a vaj 2/3 részét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémhez és a legmagasabb fokozaton simára keverjük.
13. Kókuszos töltelék
Adag
18 centis torta betöltése + marad pici
Hozzávalók
0,5 l tej
4-5 evőkanál cukor
4-5 evőkanál cukor
3 evőkanál keményítő vagy pudingpor
1 csomag van. cukor
20 dkg kókuszreszelék
Elkészítése
A keményítőt és a kétféle cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a felforrt tejhez adjuk és addig főzzük kavargatva, amíg puding állagot nem kapunk, ekkor hozzáöntjük a kókuszreszeléket, eldolgozzuk és kihűtjük.
Ez egy tömör massza tulajdonképpen, ha krémesre szeretnénk, akkor vajat habosítsunk ki és keverjük hozzá.
14. Narancsos - csokikrém / trüffelkrém
Adag
18 centis torta betöltésére, lefedésére
Hozzávalók
250 ml mascarpone
400g étcsokoládé
5 közepes tojás sárgája
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál narancslikőr (én cseresznyéset raktam bele)
1 narancs reszelt héja
Elkészítése
1. A csokikat törjük fel egy tálba, majd olvasszuk meg vízgőz felett.
2. Kézi habverővel vízgőz fölött mixeljük össze a tojássárgákat, a porcukrot és a likőrt 5 percig amíg sűrű és habos nem lesz. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét, majd amikor kissé hűlt a mascarponét is.
Elkészítése
1. A csokikat törjük fel egy tálba, majd olvasszuk meg vízgőz felett.
2. Kézi habverővel vízgőz fölött mixeljük össze a tojássárgákat, a porcukrot és a likőrt 5 percig amíg sűrű és habos nem lesz. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét, majd amikor kissé hűlt a mascarponét is.
- fromJuci -
Kedves Juci! 3 éves gyermeknek szeretnék tortát készíteni a narancsos-csokis krémmel. Azt szeretném megkérdezni, hogy a narancslikőrt mivel helyettesíthetem, esetleg 100%-os narancslével? Vagy nem akkora mennyiség, hogy nagyon érezhető benne...előre is köszönöm szépen a választ, üdv, Heni
VálaszTörlésKedves Heni! :)
TörlésSzerintem a narancslé annyira nem intenzív, mint a likőr. Lehet kapni narancs aromát azzal is helyettesíthető, de ha olyan sincsen, akkor a narancsnak a reszelt héja, mert annak intenzívebb az aromája, mint a levének. :)