2013. augusztus 29., csütörtök

Eperlekváros-csokis csiga vaníliasodóval

Anyucim a telken termett eprekből rakott el lekvárt. Csak úgy kalácsra nem szerettem volna "elpazarolni" őket így mindig gondolkodtam, hogy mire is használhatnám fel őket ( 2 kisebb üveggel kaptam). Múltkor megkívántam a pudingos csigát, elkezdtem keresgélni a recepteket és végül megtaláltam Piszke málnás-vaníliás csigáját. A tölteléken és a méreteken változtattam. Ez az adag egy 24 cm-es tortaformára elegendő vagy még hozzá pluszban egy kicsihez, mert picit nyomorogtak a csigáim! :D


Hozzávalók a tésztához:

25 dkg + 7 dkg dkg liszt
6 dkg vaj
5 dkg cukor
0,25 liter tej
12,5 g élesztő 
fél púpozott kk. sütőpor
fél csapott kk. szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

2 kis üveg eperlekvár
csokicseppek


Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

fél liter tej
2 nagy tojás sárgája
2 vaníliá scukor
2 ek cukor
2 teáskanál étkezési keményítő


Elkészítése:

1. Először elkészítjük a tésztát. A tej felét a vajjal és a cukorral egy fazékban összemelegítjük, ha a vaj elolvadt akkor levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a tej másik felét és belemorzsoljuk az élesztőt.

2. 10 percig hagyjuk az élesztőt dolgozni, majd hozzáadjuk a 25 dkg lisztet és elkeverjük fakanállal. Ezután hagyjuk 1 óráig meleg helyen kelni.

3. A 7 dkg lisztet, a sütőporral és a szódabikarbónával elkeverjük és lisztes kézzel beledolgozzuk a tésztába. Ha kéne még hozzá liszt, hogy összeálljon, akkor adagoljunk még hozzá.

4. Lisztezett deszkára borítjuk, majd kicsit dögönyözzük. Hosszúkás rúddá formázzuk, majd kinyújtjuk.

5. Megkenjük a lekvárkákkal, majd rászórjuk a csokicseppeket.

6. Feltekerjük és olyan 1,5 cm vastagságúra szeleteljük őket. Egy kivajazott, lisztezett formába rakjuk, majd készre sütjük a kis csigákat.

7. Végül elkészítjük az öntetet. 4 dl tejet felmelegítjük. Közben elkeverjük a a tojássárgákat, a keményítőt és a cukrot, majd hozzáöntjük a tejhez. Sűrűsödésig keverjük,majd a végén hozzáadjuk a vaníliás cukrot.



Jó étvágyat hozzá! :)

2 megjegyzés:

  1. uuuuuu, ez nekem kelll!!!!!! Muszáj lesz kipróbálnom, nekem is vannak Anyuci-féle lekijeim :)

    VálaszTörlés
  2. Naaa, akkor hajrá! Az Anyuci féle lekvárok a legjobbak a világon! :)))))

    VálaszTörlés