2013. augusztus 22., csütörtök

Tarte au citron avagy a tökéletes citromos pite számomra!

Imádom az olyan édességeket, amiben van citrom. Egyszerűen nem tudom megunni, szeretem a pikáns ízét hát na! :) Szofikának nagyon szeretem a blogját és sokszor csinálok tőle recepteket, teli van ötletekkel és bátran válogathatók tőle, odáig vagyok az ízléséért és amit csinál nap mint nap. :) Ezt a pitét is tőle választottam és ismét nem csalódtam. A kedvenc citromtortámnak nőtte ki magát. A mascarponés lemon curd alatt egy vékony pate sablée lapul. :) A krém lágy,krémes, citromos, isteni! Aki imádja a citromot annak kötelező kipróbálni! :) És akkor most jöjjön a recept 24 cm-es piteformához!


Hozzávalók a tésztaalaphoz
 (pate sablée):

190 gramm liszt
150 gramm hideg vaj
75 gramm porcukor
2 tojássárgája

 Hozzávalók a citromkrémhez:

2 citrom reszelt héja
 4 citrom leve
210 gramm porcukor
4 tojás
100 gramm vaj
250 gramm mascarpone




Elkészítése:

1. Egy tálban összekeverjük a lisztet a porcukorral, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal. A tojássárgáját gyors mozdulatokkal belegyúrjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük pihentetni.

2. Robotgéppel a tojásokat a porcukorral, citromhéjjal és a citromnak a levével habosra keverjük. Ha elkészült, akkor egy lábasba rakjuk és vízgőz felett habverővel puding sűrűségűre "főzzük".  (ez kb 10 perc) Ha nem sűrűsödne be akkor keverhetünk hozzá 2 evőkanál keményítőt, de szerintem ez nem szükséges.

3. Ha a krémünk kicsit kihűlt, akkor belekeverjük a kockákra vágott vajat, majd a mascarponét. Hűtőbe rakjuk, amíg elkészül a pite alapja.

4. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd a formánkba nyomkodjuk. Ha nem szeretünk gyúrmázni, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és elegyengetjük. 190 fokos sütőben készre sütjük. Ha szép pitetésztát szeretnénk, akkor süthetjük vakon, bár én ezt elsumákoltam. :)

5. Ha kihűlt a tészta, elegyengetjük a krémet rajta és másnapig hűtőben tároljuk. Igazán következő napra fog megszilárdulni a krém, megpuhulni a tészta és válik majd könnyen szeletelhetővé.





Jó étvágyat hozzá! :) 

-fromJuci-

2 megjegyzés:

  1. Szuper-szuper-szuper :) ❤❤❤

    VálaszTörlés
  2. Ezt csak azok tudhatják,h mennyire kiválóan szuper akik elkészítik! Örök szerelem ez! :)) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés