2014. január 22., szerda

Indiáner felvert


A cuki suliban tegnap 3 féle süteményt készítettünk el: a mignont, a bambi csemegét és az indiáner felvert. Mindenki kapott 1-1 sütit és azt kellett kiviteleznie. Én az indiáner felvertet kaptam. Ilyen édességet még nem is kóstoltam. Az elején nem örültem,h őt kaptam.. de aztán amikor láttam a kis sütiket a végén, akkor már csillogott a szemem és megérte elkészíteni. Szeretem a cuki sulit, mert a Mesteremtől mindig tanulok új és új technikákat és még azt is szeretem hogyha rám szól, mert tanít. :)



Az indiáner rövid története: "

Pálffy Ferdinánd figyelemmel kísérte Európa színházi életét, így értesült arról, hogy egy indián artista járja Európa metropoliszait, s mindenütt meghódítja a közönséget csodás mutatványaival. Ennek örömére a gróf magához rendelte szakácsát, s meghagyta neki, hogy az első előadás estéjére találjon ki valami olyan édességet, amelynek a színe hasonlítson az indián művész arcbőréhez. Ekkor eszelte ki a szakács az indián fánkot. Amikor az első példányokat bemutatta, s a gróf megízlelte, tapsolt örömében. Majd megkérdezte konyhamesterét, hány segítőre van szüksége, mert ebből az újdonságból annyit kell készíteni, illetve gyártani, hogy a színház minden látogatója a belépéskor ingyen kapjon egyet. A kocsideréknyi fánk el is készült idejében, s a közönségnek annyira ízlett, hogy amíg fogyasztotta, csaknem megfeledkezett a színpadon szereplő művészről. " forrás: itt!


Adag:

10 db

Hozzávalók a tésztához:

3 tojás
60 g átszitált liszt
50 g cukor
15 g víz

Hozzávalók a töltelékhez:

400 ml tejszín
10 g zselatin (50 g víz)
30 g porcukor

Hozzávalók a burkolathoz:

100 g barackíz
100 g cukor

50 g étbevonó
300 g fondant


Elkészítése: 

1. Elkészítjük a tésztánkat. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vízzel és a liszt kis részével tejföl sűrűségűre keverjük. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük (fontos a kemény hab, a tészta állagára nézve).

2. A tojássárgás masszához hozzákeverjük a felvert fehérjét, majd a maradék lisztet.

3. Habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt lemezre félgömb alakokat nyomunk (20db-ot), majd 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Mivel ez egy különleges felvert ezért gőzmentes sütőben kell sütnünk, ami annyit tesz, hogy egy fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját.

4. Amikor már a félgömbök szép barnára sültek, kivesszük őket és hagyjuk hűlni.

5. Ezután a külső burkolat következik. A barackízt a cukorral felforraljuk, majd bekenjük vele a süteményünk tetejét és hagyjuk megszáradni.

6. A fondantot megmelegítjük (minimum 40 fokos hőmérsékletűre) és belekeverjük az étcsokit, majd egy villa segítségével a gömböket belemártjuk és rácsra helyezzük őket, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges máz.



7. Míg száradnak, elkészítjük a tölteléket. A tejszínhabot felverjük, hozzáadjuk a porcukor és a feloldott zselatint (nem az összeset). Csillagcsöves zsákba töltjük.

8. Az alsó félgömböknek egy kis darabkáját levágjuk, hogy megálljanak, kapszlikba tesszük őket (10db-ot), két sornyi habot nyomunk rá, majd rárakjuk a tetejüket.


Itt pedig a tegnapi órán készült többi süti! 

Jó étvágyat hozzá! :)


6 megjegyzés:

  1. Ez a legjobb leírás amit a neten találtam! :) Köszönöm! Nagyon tetszik a blogot csak így tovább! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Örülök, h tudod hasznosítani. :)

      Törlés
  2. Még egy kérdés jutott eszembe: meddig áll el? Ha holnap este adnám oda a nagymamámnak (ez a kedvenc sütije) akkor mennyivel előtte készítsem el? 24 órát ki bír szerinted hűtőben?
    A választ köszi előre is :)
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kibír persze annyit. :) Bocsánat, csak tegnap vizsgáztam és utána már fáradt voltam, most vettem észre a hozzászólást. :)

      Törlés
  3. Az lehet, hogy a sütőport kihagytad a receptből? (bocs a sok kommntért)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem hagytam ki. :) Nem kell bele sütőpor mert szépen fel fognak jönni. A titka a gőzmentes sütő. Ki kell fakanállal támasztani. Akkor lesz jó amikor már kicsit barnább és úgymond kérge lesz a sütinek... mert ha nem lesz kérge és előbb kivesszük, akkor összeeshet miközben hűl.

      Törlés