2014. január 24., péntek

Narancsos sajttorta, fromJuci 1 éves lett!


Ma 1 éves a fromJuci... sose gondoltam, hogy én valaha blogolni fogok, azt meg végképp nem, hogy gasztro sütis "oldalam" lesz. Úgy dajkálom őt, mintha a saját gyermekem lenne, mivel az is. :) Sokat köszönhetik neki... új ismerősöket, barátságokat és egy új hobbit, elfoglaltságot. A blog által nagyon sok kedves embert ismerhettem meg, akiknek ugyanaz az érdeklődésük és mániájuk, mint nekem... a konyha.. a sütizés, a kreativitás, az alkotás. Remélem hogy nagyon sok ilyen kis születésnapom lesz még, a mostani ismerősi, barátsági szálak megmaradnak és majd mindig új és új dolgot mutathatok meg az oldal kedvelőinek... ezáltal ők is egy picit otthonukba tudják csempészni fromJucit. :)

A mai jeles napra egy olyan tortát készítettem el, amit még soha nem próbáltam, pedig nem egy ördöngősség és isteni finom! A receptet Sütit akaroktól csentem, bár végeztem rajta egy-két átalakítást. Az eredeti receptet itt találjátok! :)

A krétatáblámért pedig külön köszönet Biának! Ő egy egyedi kis tábla, csak a fromJucinak! :) Ha ti is szeretnétek táblát, vagy akár tortatálat akkor keressétek őt itt!




Adag: 

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a kekszréteghez:

150 g zabkeksz
75 g vaj

Hozzávalók a krémhez:

250 g mascarpone krémsajt
100 ml joghurt (nekem aloe verás volt :) )
75 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 mokkáskanálnyi vanília aroma
2 evőkanál liszt
1 narancs héja és leve
1 nagy tojás


Elkészítése:

1. A sütőt 165 fokra kapcsoljuk. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd rá a formát, mert a vaj ki fog folyni. A kekszet húsklopfolóval morzsásítjuk, a vajat megolvasztjuk majd összekeverjük és belenyomkodjuk a formába és 10 percig sütjük, majd kivesszük.

2. A krémsajtot, a johgurttal a kétféle cukorral, az aromával összekeverjük robotgépben, majd hozzáadjuk a lisztet, a narancs héját és levét majd végül a tojást és a kekszrétegünkön eloszlatjuk.

3. Az így kapott kis tortánkat 125 fokon 45-50 percig sütjük. Akkor jó ha a széle már kicsit elvált, de a közepe remegős. Hűlés következtében az meg fog szilárdulni. Amíg forró, addig célszerű gyorsan körbevágni és a formában hagyni, így nem fog a teteje szétrepedni. 1 estét várjunk vele, majd másnap díszítsük.

4. A tetejére húztam egy vékony narancszselé réteget, ami narancsnak a levéből, cukorból és zselatinból tevődik össze,majd ezt megspékeltem egy kis étcsokival.


Jó étvágyat hozzá! :)


6 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog blogszülit Juci! És még sokat-sokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen kszönöm! Nagyon remélem hogy nekem is és neked is még sok-sok blogszülinapunk lesz majd! :))))

      Törlés
  2. Juci! Kérlek kukkants be hozzám, egy kis játékra invitállak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina! Hát ez a kis játék nagyon kedves tőled, annyira örülök! :))))) Elmegyek bevásárolni, majd eszek meg kávézok és akkor írok majd magaromról! :))) Puszii! :)

      Törlés
  3. Boldogat és még sokat előre! (mikor lesz a buli?) :-)

    VálaszTörlés