2014. február 5., szerda

Túrós táska blundel tésztából

Mostanában elkezdtem gyakorolni a cuki suliban tanultakat több-kevesebb sikerrel... inkább kevesebbel! :D Azt hittem, hogy a leveles tészta és én, jó barátok leszünk. Hát az az egy hamar kiderült, hogy nem kér a kis kedves barátságomból. Nem adja könnyen ezt! :D Múlt héten a sajtos masnit próbáltam, ami katasztrófális lett, úgyhogy jegelem a témát. :) A túrós táskám sikerült, de azért még van mit finomítani rajta. Például azt, hogy ne csak kettő maradjon táska formájú! :D

Itt van egy szuper videó ami a tészta készítésének folyamatát megmutatja!


Adag:

10 db

Hozzávalók a zsiradékos részhez:

180 g margarin
40 g liszt

Hozzávalók azz előtésztához:

360 g liszt
40 g porcukor
20 g margarin
2 dl tej
20 g élesztő (nem a por)
1 tojássárga
8 g só

Hozzávalók a töltelékhez:

350 g túró
100 g cukor
30 g búzadara
10 g van. cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojássárga
20 g mazsola

Tojás a lekenéshez


Elkészítése:

1. A hideg tejbe belekeverjük az élesztőt, majd úgy hagyjuk. Elkészítjük a zsiradékos részt. A margarint a liszttel gyors mozdulatokkal egyneműsítjük és simára nyomkodjuk. Téglatestet formázunk belőle és a hűtőbe tesszük,h kicsit megdermedjen.

2. Most jön az előtészta. Dagasztógépbe  tesszük a tejes élesztőt, a cukrot, lisztet, tojássárgát, maradék margarint, sót és elkészítjük a tésztát. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a gép falától és levegős nem lesz. H elkészült, akkor kivesszük, vágunk rá egy keresztet, majd letakarjuk folpackkal és pihentetjük 30 percig.

3. Most jön a kettő rész egyesítése. Az előtésztánál nyújtunk 4 fület, úgy hogy a tészta közepe vastag maradjon, ide rakjuk a margarint, majd a 4 kis fület ráhajtuk. Ezután kicsit a sarkok felé ütögetjük a margarint a nyújtófa segítségével, majd belenyújtjuk a tésztánkba, ügyelve a téglalap alakra. 

4. Ha kész a kinyújtott tészta, akkor végzünk egy szimpla hajtást rá ( a lisztet ajánlatos kisöpörni, hogy jól tapadjon egymára a tésztánk hajtogatás közben), majd elfordítjuk 90 fokban, kinyújtjuk és teszünk rá egy dupla hajtást, rárakjuk a folpackot és berakjuk a hűtőbe minimum 1 órára.

5. Miután kivettük, rakunk rá egy dupla hajtást, majd ismét 30 percig pihentetjük ismét hűtőben, letakarva. Eközben elkészítjük a tölteléket.

6. A töltelék hozzávalóját berakjuk egy edénybe és kézzel összegyúrjuk. Fontos,h ne keverjük,mert ez egy gyúrt töltelék lesz. Ha keverjük akkor a cukor hatására a túró más állagot fog képviselni.

7. A tésztánkat kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra és 11x11 vagy 12x12-es kockákra daraboljuk őket. Mindegyik közepébe rakunk 35-40 g-nyi tölteléket. A négyzetek kis csücskeit tojással kenjük meg, Ez fontos a tapadás szempontjából.

8. A 4 sarkot hajtsuk egymásra (egymással szemközti sarkokat), de a 4-et egészen a másik oldaláig, majd a négyzetünk közepére gyakoroljunk nyomást. Tegyük sütőpapíros tepsire őket, pihentessük 15-20 percet, majd kenjük le mindegyiket tojással.

9. Gőzös sütőben (a sütő aljába rakjunk egy vízzel teli fazekat), először 210 fokon süssük, majd amikor a tetejük kezd pirulni akkor vegyük le a sütőnket 170 fokra. Ha kicsit hűlt, szórjuk meg porcukorral.



Jó étvágyat hozzá! :)

-fromJuci-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése