2014. március 10., hétfő

Tiramisu tányérdesszert házi babapiskótával

Gyakorlaton általában húzni szoktunk arról döntően, hogy mit fogunk aznap elkészíteni. Én a tiramisut húztam, kérdeztem hol a babapiskóta tanár úr? Közölte,h: meg kell sütni kedves Juci! :D Elárulom, hogy félek a dresszírozástól, a habzsáktól és attól, hogy nem tudok tökéletes formákat kreálni. De szerencsére ez tanulható, így majd a sok gyakorlásnak hála egyszer majd én is ugyanolyan babapiskótákat vagy korongokat tudok majd gyártani. :) A tányérdesszertem kicsit szétcsúszott és mint látható, nem tudtam szép gömböket formázni a krémből, a mascarpone volt a ludas. :) 



Adag:

5

Hozzávalók a babapiskótához:

2 tojás
80 g cukor
120 g liszt

40 g porcukor majd a tetejére

Hozzávalók a krémhez:

250 g mascarpone
3 tojás
100 g cukor

Hozzávalók a kávés lötyihez:

2 dl tej
likőr (rum vagy kávélikőr) ízlés szerint
fél evőkanál nescafé

Kakaó a szóráshoz


Elkészítése:

1. Mivel a felvertek kényesek, ezért már előre készítsük oda a sütőpapíros tepsinket, az eszközöket és kapcsoljuk be a sütőt 175 fokra.

2. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájához adjuk a cukor 1/3-át a fehérjéhez a 2/3-át, majd verjük fel mindkettőt. A tojásfehérjéhez öntsük hozzá a sárgáját, majd óvatos, gyors mozdulatokkal keverjük össze, végül adjuk hozzá az átszitált lisztet.

3. Lapátoljuk habzsákba, majd nyomjunk a sütőpapírra babapiskóta formákat (20 db-ot) és egyenletesen porcukorral szórjuk meg. Ez fontos, mivel sütés után így lesz szép világos színű a babapiskótánk. Ha nem egyenletesen végezzük el ezt a műveletet, akkor pontok jelentkeznek majd rajta.

4. Ha végeztünk, rakjuk a sütőbe és süssük készre. :)

Itt egy kis videó a babapiskóta készítéséről! 

5. Most a lötyi következik. A tejből egy pici részt melegítsünk meg, majd öntsük bele a kávét, végül a maradék tejet és a szeszt. A maradék tejjel lehűtjük a folyadékunkat, így az alkohol nem fog elpárologni. :) Tegyük félre.

6. Készítsük el a krémet. A tojásokat válasszuk szét, majd a tojásfehérjéhez öntsük hozzá a cukrot, verjük kemény habbá, majd a sárgáját is verjük fel. A mascarponét öntsük a srágájához, majd lazítsuk fel a fehérjével.

7. Összeállítás. Rétegezzük akár egy tányérra, vagy pohárba avagy jénais tálba az elkészült összetevőinket. A babapiskótát mártusk bele a kávés folyadékunkba, majd rakjuk alulra, rá a krémet, amit szórjunk meg kakaóval és így tovább. Rakjuk hűtőbe pár órára vagy akár fél napra, így az ízek jobban összeállnak és finomabb desszertet kaphatunk. Tálalásunknak csak a képzeletünk szabhat határt. :)


Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm! :) A saját kezűleg készített babapiskóta sokkal puhább és finomabb, mint a boltban kapható verzió. :)

      Törlés