Azóta ezt a tortát drága Bia születésnapjára is elkészítettem! Szerette a tömörségét, úgy nevezte el, hogy: tömör gyönyör! :)
Adag:
18 cm-es tortaforma
Hozzávalók a tésztához:
175g lágy vaj
100g étcsokoládé
185g liszt
1 tk sütőpor
175g porcukor
3 közepes tojás
2 narancs reszelt héja
1 evőkanál instant kávé, higítva 1 evőkanál forró vízzel
Hozzávalók a
töltelékhez (trüffel krém):
250 ml mascarpone
400g étcsokoládé
5 közepes tojás sárgája
4 evőkanál porcukor
4 evőkanál narancslikőr (én cseresznyéset raktam bele)
1 narancs reszelt héja
Elkészítése:
1. A sütőformát vajazzuk, lisztezzük ki. A sütőt
melegítsük elő 170/180 fokra. A csokoládét törjük darabokra és vízgőz fölött
olvasszuk meg.
2. Egy
tálban a lisztet keverjük össze a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojást, majd a narancshéjat, végül a lisztet és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszához az
olvasztott csokit és a kávét, mixeljük össze, majd öntsük a kilisztezett,
vajazott formába. Süssük 30-35 percig. Hurkapálca segítségével nézzük meg, hogy elkészült-e a tésztánk. Az én tésztám még mosolyog is! :D
3. Ha
kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk szikkadni pár percig, majd vegyük ki a
formából. Hagyjuk hűlni, a formát pedig törüljük ki.
4. Egy kenyérvágó kés segítségével szeljük ketté
a tortánkat, majd az alsó részét rakjuk vissza a formába úgy, hogy ne zárjuk
vissza a tortaformát.
5. Most
jön a krém. A csokikat törjük fel egy tálba, majd olvasszuk meg vízgőz felett.
6. Kézi habverővel vízgőz fölött mixeljük össze a
tojássárgákat, a porcukrot és a likőrt 5 percig amíg sűrű és habos nem
lesz. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét, majd amikor kissé hűlt a mascarponét is.
7. A krém
felét kenjük el az alsó piskótán úgy, hogy az oldalára is kenjünk, majd rakjuk
rá a második piskótát és annak a tetejét és oldalát is kenjük be, kicsit nyomkodjuk
meg, majd rakjuk hűtőbe 2-3 órára.
Tanács: nem muszáj a formába visszarakni, én is alig tudtam kiszedni belőle, annyira tömör ez a gyönyörűség. Inkább úgy, mint más tortáknál, kenjük körbe a krémmel. :)
Csak miután kész a piskótánk, utána csináljuk meg a krémet.. mert ha közben csináljuk, akkor megszilárdul és újból olvaszthatjuk fel.
Csak miután kész a piskótánk, utána csináljuk meg a krémet.. mert ha közben csináljuk, akkor megszilárdul és újból olvaszthatjuk fel.
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése