Nálam is elkezdődött a karácsonyra való sütögetés. Idén sütiket, bonbonokat fogok ajándékozni. Úgy gondolom, hogy a szeretet legyen fontosabb, mint a nagy ajándékok és ha én szívből csinálok én magam ajándékot, az sokkal többet jelent, mintha vennék egy hasznavehetetlen méreg drága dolgot. Ráadásul nálunk mindenki szereti a fincsiségeket és ha még válogatni is lehet majd, akkor az már tökéletes. Közben zajlik egy játék (SAD! 20.) is, aminek a témája a gasztorajándékok, házigazdája pedig ...konyhán innen - kerten túl... , melyre elkészítettem ezt a kis kekszet, persze nem időben! :D Ha szeretnétek ilyen kis szíveket ajándékozni, akkor csak csomagoljátok őket celofánba, vagy rakjátok üvegcsébe, esetleg csináljatok ti magatok kis dobozkát hozzá! :) Ha nem nyújtjátok vékonyra, hanem olyan 3 mm-re, akkor puha, omlós lesz.. ellenkező esetben egy kissé ropogós! :D A receptet ismét Szofitól nyúltam le! :)
Ha pedig ilyen csodálatos tortatálra vágytok, akkor bizalommal keressétek Biát, aki szívvel-lélekkel csinálja ezeket a kis gyönyörűségeket! :)
Adag:
2 és fél gáztepsinyi
Hozzávalók a tésztához:
28 dkg liszt
13 dkg margarin
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a mázhoz:
15 dkg porcukor
1 citrom leve
Elkészítése:
1. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, majd formázzunk krátert. A szárazanyagokat rakjuk a kráter köré, a tojás sárgáját és pár evőkanálnyi hideg vizet a belsejébe és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
2. Miután kész a tésztánk, 1 órát pihentessük a hűtőben.
3. Lisztezett felületen (fontos, mert a tésztánk elég ragacsos) nyújtsuk 3 mm vastagságúra, majd szagassuk ki valamilyen formával.
4. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük 12-13 percig. Ha az alja kezd barnulni, akkor kivehetjük.
5. Amíg hűlnek a kis szívek, addig készítsük el a mázat. A porcukrot szitáljuk át, majd a citrom levével keverjük ki és ezt az egyveleget kenjünk rá a kisült tésztákra, majd díszítsük bármilyen gyönggyel.. de magában is gyönyörűek.
Nagyon finom, citromos süteményt fogunk kapni! Fém dobozban, de akár műanyag dobozban is tárolhatjuk. Karácsonyig eláll!
FONTOS: a 3 mm-nyi vastagság (így lesz csak puha a keksz) és a porcukor szitálása a mázhoz ( így nem fog kikristályosodni ) !!!!
Jó étvágyat hozzá! :)
De helyesek! Nagyon szeretem a citromos sütiket! Látszik rajtuk, hogy nagyon finomak! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :) Tényleg finomak! El kellett dugnom, de karácsonyig tuti kell majd készítenem,mert meg fogom enni! :D
TörlésOmlósak és pont jó citromosak! :)
Ezeket én is elkészítettem, valóban nagyon finomak. Szépek a fotóid ismét
VálaszTörlésÉn most megeszem az összeset, mert nem szitáltam le a mázhoz a porcukrot és kikristályosodtak.. ezért sajnos nagy duzzogva el kell fogyasztanom.. :D
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Szerintem most kezdtem ráérezni erre a fotózásra.. biztos a karácsonyi hangulat! :D