2013. május 19., vasárnap

A tökéletes piskóta

Piskótát sok mindenki eszik valamilyen formában, akár piskótaroládként, akár tortaként, akár valamilyen sütéként vagy csak úgy magában, néha tejszínhabbal, gyümölccsel. Nekem egy piskóta recept vált be, amit meg is osztok veletek. Még a nagymamám tanította meg, hogyan is kell jó piskótát készíteni.

Hozzávalók:

6 db tojás 
6 evőkanál cukor 
6 csapott evőkanál liszt 
1 nagy csipet só 


Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük kb. 175 fokra, alul-felül melegítésre. A formát sütőpapírral kibéleljük. Ha tortaformát használunk, akkor csak az alsó kör alakot béleljük ki sütőpapírral, az oldalait kivajazzuk, kilisztezzük. Így oldalt is egyenletes lesz a piskótánk és nem lesznek benne hiányosságok a papír megtörése miatt.

2. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, és külön tálba tesszük. A fehérjéhez hozzáadjuk a sót és kemény habbá verjük.

3. Közben egyenként hozzáadagoljuk a tojások sárgáját, de közben nem kapcsoljuk ki a habverőt, majd a cukrot. Az így kapott masszába beleforgatjuk a lisztet, úgy hogy a habunk ne essen össze.

4. A kész masszát formába öntjük, megsütjük, majd hagyjuk kihülni.

5. Attól függően, hogy mennyi piskótára van szükségünk, úgy növeljük vagy csökkentsük az adagok arányát (pl. ha 7 tojásosat szeretnék, akkor 7 ev. a cukor is és a liszt is)

6. Ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor a liszt 1/3-át helyettesítsük kakaóporral. :)
 

 

4 megjegyzés:

  1. Sima piskótás fotót nem készítettem. Majd legközelebb! :)

    VálaszTörlés
  2. sziasztok!
    En is regota ezzel a recepttel dolgozom, de mindig osszeesik ha megsult. Mi a baj?Azlenne, hogy a lisztet is a habverovel keverem hozza?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Igazából nem tudom, hogy mi lehet a probléma, mert nekem is néha vagy sikerül vagy nem, de itt van egy tuti recept 18 centis formámra ez nem fog összeesni neked és mindig tök szép lesz:

      Hozzávalók:

      2 tojás
      100 g liszt
      100 g cukor
      0,6 dl tej
      0,6 dl olaj
      fél csomag sütőpor
      egy csipet só

      Elkészítése:

      1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és a cukor felét (50 g) hozzá adagoljuk.

      2. A tojások sárgáját a cukor másik felével (50 g) habosra keverjük robotgéppel, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd gyors keveréssel a lisztet és a sütőport.

      3. Végül a habot beleforgatjuk a sárgás részbe és lisztezett, vajazott formába öntjük, majd 150! fokon 35-40 perc alatt készre sütjük - hőlégkeverésesen 20-25 perc.

      Törlés