2013. július 15., hétfő

Kovászos uborka

Imádom a kovászos uborkát... mindig alig várom, hogy nyár legyen, meleg és érjenek az uborkáink a telkünkön! Amint beköszöntött a jó idő és elkezdtek érni az uborkák mindig kérdezgettem apát,h milyenek, már elég nagyok?! Aztán egyszer csak beállított egy vödör uborkával! :)))) Így neki is estem egy jó adag kovászos uborka készítésének!
Eddig sose sikerült roppanósra, mindig kicsit plöttyedt lett, de így is szerettem. Sok helyen olvastam róla, hogyha krumplit teszünk kenyér helyett a tetejére, akkor roppanós marad az állaga, így kipróbáltam. És tényleg csak úgy roppan a fogam között, el sem hittem, egyszerűen mennyei! :) Kár, hogy anyáéknál csináltam, mert mire beérett és eljutott hozzám... 5 darab maradt belőle! :))) Íme a recept egy 5 literes üveghez!
Hozzávalók:

3,5 kg uborka
2,5 l víz
só (1 evőkanál/liter)
1 fél evőkanál ételízesítő
bors
4-5 gerezd fokhagyma
kapor
1 közepes méretű krumpli
Elkészítése:

1. Egy lábasban rakjuk oda forrni a 2,5 liter vizet a sóval, az ételízesítővel és a borssal.

2. Közben mossuk meg az uborkákat és dörzsöljük le a szúrókáikat. Az uborkák két végét vágjuk le, majd vágdossuk be őket és rakjuk az üvegbe.

3. Ha felforrt a vizünk, akkor öntsük rá az uborkákra, majd dobáljuk bele a fokhagymákat, a tetejére a krumplit szeletelve és a legeslegtetejére a kaprot.

4. Az üvegre rakjunk egy kis tányért és nehezéket, majd tegyük napos helyre és 3 nap múlva fogyaszthatjuk is! :)
Jó étvágyat hozzá! :)


2 megjegyzés:

  1. Úúúúristen, de régen ettem!!!!Imádom,jéghidegen, puha vajaskenyérrel!Legjobb!

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem! Szerintem ennél nincs is jobb, még magában is fenséges eledel! :D

    VálaszTörlés