2013. december 16., hétfő

Karácsonyi citromszívek - 20. SAD!


Nálam is elkezdődött a karácsonyra való sütögetés. Idén sütiket, bonbonokat fogok ajándékozni. Úgy gondolom, hogy a szeretet legyen fontosabb, mint a nagy ajándékok és ha én szívből csinálok én magam ajándékot, az sokkal többet jelent, mintha vennék egy hasznavehetetlen méreg drága dolgot. Ráadásul nálunk mindenki szereti a fincsiségeket és ha még válogatni is lehet majd, akkor az már tökéletes. Közben zajlik egy játék (SAD! 20.) is, aminek a témája a gasztorajándékok, házigazdája pedig ...konyhán innen - kerten túl... , melyre elkészítettem ezt a kis kekszet, persze nem időben! :D Ha szeretnétek ilyen kis szíveket ajándékozni, akkor csak csomagoljátok őket celofánba, vagy rakjátok üvegcsébe, esetleg csináljatok ti magatok kis dobozkát hozzá! :) Ha nem nyújtjátok vékonyra, hanem olyan 3 mm-re, akkor puha, omlós lesz.. ellenkező esetben egy kissé ropogós! :D A receptet ismét Szofitól nyúltam le! :)

Ha pedig ilyen csodálatos tortatálra vágytok, akkor bizalommal keressétek Biát, aki szívvel-lélekkel csinálja ezeket a kis gyönyörűségeket! :)


Adag:

2 és fél gáztepsinyi

Hozzávalók a tésztához:

28 dkg liszt
13 dkg margarin
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a mázhoz:

15 dkg porcukor
1 citrom leve


Elkészítése:

1. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, majd formázzunk krátert. A szárazanyagokat rakjuk a kráter köré, a tojás sárgáját és pár evőkanálnyi hideg vizet a belsejébe és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.

2. Miután kész a tésztánk, 1 órát pihentessük a hűtőben.

3. Lisztezett felületen (fontos, mert a tésztánk elég ragacsos) nyújtsuk 3 mm vastagságúra, majd szagassuk ki valamilyen formával.

4. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük 12-13 percig. Ha az alja kezd barnulni, akkor kivehetjük.

5. Amíg hűlnek a kis szívek, addig készítsük el a mázat. A porcukrot szitáljuk át, majd a citrom levével keverjük ki és ezt az egyveleget kenjünk rá a kisült tésztákra, majd díszítsük bármilyen gyönggyel.. de magában is gyönyörűek.

Nagyon finom, citromos süteményt fogunk kapni! Fém dobozban, de akár műanyag dobozban is tárolhatjuk. Karácsonyig eláll!

FONTOS: a 3 mm-nyi vastagság (így lesz csak puha a keksz) és a porcukor szitálása a mázhoz ( így nem fog kikristályosodni ) !!!!



Jó étvágyat hozzá! :)

4 megjegyzés:

  1. De helyesek! Nagyon szeretem a citromos sütiket! Látszik rajtuk, hogy nagyon finomak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Tényleg finomak! El kellett dugnom, de karácsonyig tuti kell majd készítenem,mert meg fogom enni! :D
      Omlósak és pont jó citromosak! :)

      Törlés
  2. Ezeket én is elkészítettem, valóban nagyon finomak. Szépek a fotóid ismét

    VálaszTörlés
  3. Én most megeszem az összeset, mert nem szitáltam le a mázhoz a porcukrot és kikristályosodtak.. ezért sajnos nagy duzzogva el kell fogyasztanom.. :D
    Köszönöm szépen! Szerintem most kezdtem ráérezni erre a fotózásra.. biztos a karácsonyi hangulat! :D

    VálaszTörlés