2014. március 26., szerda

Tejberizs torta avagy hogyan turbózzuk fel ezt az "édességet"?!

A VKF! 62. játékának a témája a rizs - "mert egész Ázsia mégsem tévedhet". A téma megalkotója Éci, az eztettem. blog létrehozója. Már hetek óta gondolkoztam, hogy mit hozzak a játékba. Aztán már annyira túlbonyolítottam az egészet, hogy eljött az utolsó nap és inkább egy egyszerű desszertet készítettem. Nagyon könnyen fel lehet dobni egy sima tejberizst és ha mindezt egy formában képzeljük el, akkor az maga a királyság. :) Az édes tejberizs rétegre citromos vízben megpárolt almaszeleteket helyeztem és a tetejére édes tojáshabokat dresszíroztam. Ezek így együtt pont kiegészítik egymást. Az édes tojáshab alatt a fanyar alma és a fanyar alma alatt a fahéjas rizs, tökéletes és szuper egyben. :D 


Adag:

18 cm-es torta

Hozzávalók a tejberizshez:

15 dkg rizs
2 csapott evőkanál cukor
ízlés szerint fahéj
5 dl tej

Hozzávalók az almaréteghez:

4-5 alma
kevés víz + fél citromnak a leve

Hozzávalók a tojáshabhoz:

2 tojásfehérje
10 dkg porcukor

vaj a forma kikenéséhez


Elkészítése:

1. A tejet felforraljuk, majd amikor belerakjuk a rizst, akkor hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Takarék lángon lefedve, néha megkevergetve (hogy ne égjen oda) készre főzzük, majd ha látjuk, hogy sűrű, akkor lekapcsoljuk és hagyjuk, hogy a maradék tejet felszívja a rizs. 

2. Az almákat megmossuk, tisztítjuk, majd vékony darabokra felvágjuk. Egy lábasba vizet és citromlevet rakunk, majd az almákat és puhára főzzük őket.

3. A kivajazott formába belerakjuk a rizst, jól ellapítjuk. Rárakjuk az almaréteget, amit szintén jól elegyengetünk. Kicsit kirakjuk hűlni. 

4. Közben elkészítjük a tojáshabot. A fehérjéket a cukorral keményre verjük, majd rákenjünk a kihűlt almás rétegre vagy habzsákba tesszük és csővel feldíszítjük a "tortánkat".

5. A tortaforma alá teszünk egy sütőpapírt, majd egy alufóliát is, mert az almánk levet fog ereszteni. Én még rá szoktam rakni egy tepsire is. :)

6. Az előre melegített 165 fokos sütőben addig sütjük, amíg a habok teteje nem lesz aranybarna. Kihűlés utána vághatjuk, tálalhatjuk és fogyaszthatjuk.


Jó étvágyat hozzá! :)

- fromJuci - 

6 megjegyzés:

  1. Ez annyira, de annyira...hogy már bűn! ;-DDD Mentettem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj de jó! Örülök, hogy tetszik! :) Tényleg nagyon finom és egyszerű is! :))

      Törlés
    2. A mi rizstortáink rokonok, csak az összetevőkben van némi eltérés... a tiéd hihetetlen légies, mindjárt elröpül ;-)... egy falatka erejéig megkóstolnám ;-) Gyere majd játszani a VKF 63. fordulójára is, ha van kedved!

      Törlés
    3. Igen-igen! :) Én is néztem az összefoglalónál a hasonlóságot. :)
      Köszönöm a meghívást. Ritkán eszek salátát, úgyhogy most majd beizzítom magam! :)))

      Törlés