2014. szeptember 2., kedd

Pasztell világú tejszínes főzött eperkrémes születésnapi torta

Vivi az anyukájának álmodott meg egy tortát, a kikötés annyi volt, hogy ne legyen burkolt. Ennek roppant mód örültem, mivel általában csak marcipános tortákat készítek mostanában. :)

Egy letisztult ám de mégis magával ragadó tortára gondoltam. Szerencsére Vivi anyukáját személyesen is ismerem, így egy picit könnyebb dolgom volt. :) A tortán elhelyezkedő két szívvel Vivi üzenete teljesült anyukája számára, aki egy tünemény!

Ízvilágát tekintve vaníliás piskótán anyukám házi eperlekvárja és a csodálatos eperkrém a telkünkön termő eperből. Féltem, hogy nem fog kiemelkedni az eper íze úgy, ahogyan én szeretném, de szerencsére ez nem így lett! :)


Adag

18 cm-es

Hozzávalók a piskótához
  • 2 tojás
  • 100 g liszt
  • 100 g cukor
  • 0,6 dl tej
  • 0,6 dl olaj
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só

Hozzávalók a főzött eperkrémhez

  • 1 csomag eper puding
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 150 g eper
  • 10 g étkezési zselatin
  • 200 ml tejszín
  • + eperlekvár

Hozzávalók a külső krémhez

  • 4 "M" tojásfehérje
  • 200 g cukor
  • 250 g vaj
  • fél rúd vanília




Elkészítése

1. Először készítsük el a piskótát. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval ás a cukorral verjük kemény habbá, majd a tojássárgáját habosítsuk ki, keverjük hozzá az olajat, tejet, végül a lisztet és sütőport. A tojásfehérjés és a tojássárgájás masszát dolgozzuk össze, majd 150 fokon süssük készre.

2. A krémnél készítsünk először egy puding alapot a már megszokott módon a tejből, pudingból, cukorból majd a már félig kihűlt pudinghoz adjuk hozzá a leturmixolt epret. A 10 g zselatint 50 g vízzel tegyük egy pohárba, várjuk meg míg megszívja magát és mikróban forraljuk fel, öntsük az epres alapkrémhez. A tejszínt 1 teáskanálnyi porcukorral verjük kemény habbá és lazítsuk fel vele az epres krémet.

3. Jöhet a külső krém. A tojásfehérjéket a cukorral vízgőz fölött verjük habbá addig, amíg el nem olvad a cukor (ha van maghőmérőnk, akkor ez 65 foknál jön létre), majd apránként adagoljuk hozzá a vajat és jól dolgozzuk el. Addig működjünk együtt a robotgéppel amíg ki nem hűl az az edény, amiben dolgoztunk, végül adjuk hozzá a fél rúd vaníliát és tegyük kis időre hűtőbe.

4. A torta összeállításánál vágjuk a piskótánkat 3 részre. Ennél a tortánál fontos, hogy a formában dolgozzunk, mivel a főzött pudingos krém az elején még kicsit folyós lehet és később áll majd csak össze. A tortaforma aljára tegyük az első kör piskótát, rá az eperlekvárt, epres alapkrémet, majd így tovább és pár órára tegyük hűtőbe. Nálam ez egy éjszaka volt. Amikor elővettük vágjuk körbe, szedjük ki a formából, majd dolgozzunk a krémmel. Kenjünk körbe a tortánkat, én közben kétszer is hűtöttem a kenések között. :) Alapjában véve ez egy nagyon finom nem túl vajas, könnyed, vaníliás krém.

Tipp

A torta összeállításánál én másnap kevertem ki a krémet és akkor is vontam be vele a tortát, így teljes mértékben jó lett a torta textúrája és ízvilága.

Forrás: külső krém, epres krém, piskóta, inspiráció


Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése