2014. december 11., csütörtök

Habos citrompite

Ez egy nagyon brutális citrompite, ami iszonyúan finom. Ebben a sütiben egy szuper hármas találkozik ami nem más, mint egy alap linzer + citromkrém + cukrozott tojáshab.

A hab kellően ellensúlyozza a citrom fanyarságát így számomra ő most a favorit citromos desszert. :)
A linzer pedig egy sima alaptészta, amit még a cukrásziskolában tanultunk. :)




Adag

1 piteforma

Hozzávalók a linzerhez
  • 300 g liszt
  • 200 g hideg vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 reszelt citrom héja

Hozzávalók a töltelékhez
  • 2 kisebb citrom reszelt héja
  • 100 ml citromlé
  • 150 g porcukor
  • 2 tojás
  • 200 g vaj

Hozzávalók a habhoz
  • 4 tojásfehérje
  • 130 g cukor

Elkészítése

1. Először a formánkat vajazzuk, lisztezzük ki és utána készítsük el az omlós linzeralapot. Az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal (vagy robotgéppel) gyúrjuk egyneműre, majd béleljük ki vele a formát és süssük 175 fokon aranybarnára.

2. Forraljuk össze a citromok levét, héját 50 g porcukorral, majd a 2 tojást keverjük habosra 100 g porcukorral. A kettő masszát keverjük össze, majd forrásig hevítsük a tűzhelyen és keverjük bele a kockákra darabolt hideg vajat. 10 percig hűtsük, majd öntsük a kész tésztánkra.

3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, tegyük a krémünk tetejére, majd 200 fokon pirítsuk barnára.

Tipp
  • az omlós alaptésztánkhoz ne használjunk szobahőmérsékletű vajat, mert befolyásolhatja a tésztánk minőségét
  • ha egy estére hűtőbe tesszük desszertünket, akkor könnyebben szeletelhetővé válik és még jobban összeérnek az ízek
  • a citromokat helyettesíthetjük lime-mal vagy akár narancsot is reszelhetünk bele
  • az omlós tésztát ízesíthetjük még őrölt dióval, mandulával, vaníliás cukorral, de akár naranccsal vagy őrölt pisztáciával is
  • ha a lisztből 30 g-ot kakaóra cserélünk, akkor egy finom kakaós omlós tésztát kapunk, ami talán még jobban megy a citromtortához
Jó étvágyat! :)
- fromJuci -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése