A hab kellően ellensúlyozza a citrom fanyarságát így számomra ő most a favorit citromos desszert. :)
A linzer pedig egy sima alaptészta, amit még a cukrásziskolában tanultunk. :)
Adag
1 piteforma
Hozzávalók a linzerhez
- 300 g liszt
- 200 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 reszelt citrom héja
Hozzávalók a töltelékhez
- 2 kisebb citrom reszelt héja
- 100 ml citromlé
- 150 g porcukor
- 2 tojás
- 200 g vaj
Hozzávalók a habhoz
- 4 tojásfehérje
- 130 g cukor
Elkészítése
1. Először a formánkat vajazzuk, lisztezzük ki és utána készítsük el az omlós linzeralapot. Az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal (vagy robotgéppel) gyúrjuk egyneműre, majd béleljük ki vele a formát és süssük 175 fokon aranybarnára.
2. Forraljuk össze a citromok levét, héját 50 g porcukorral, majd a 2 tojást keverjük habosra 100 g porcukorral. A kettő masszát keverjük össze, majd forrásig hevítsük a tűzhelyen és keverjük bele a kockákra darabolt hideg vajat. 10 percig hűtsük, majd öntsük a kész tésztánkra.
3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, tegyük a krémünk tetejére, majd 200 fokon pirítsuk barnára.
Tipp
- az omlós alaptésztánkhoz ne használjunk szobahőmérsékletű vajat, mert befolyásolhatja a tésztánk minőségét
- ha egy estére hűtőbe tesszük desszertünket, akkor könnyebben szeletelhetővé válik és még jobban összeérnek az ízek
- a citromokat helyettesíthetjük lime-mal vagy akár narancsot is reszelhetünk bele
- az omlós tésztát ízesíthetjük még őrölt dióval, mandulával, vaníliás cukorral, de akár naranccsal vagy őrölt pisztáciával is
- ha a lisztből 30 g-ot kakaóra cserélünk, akkor egy finom kakaós omlós tésztát kapunk, ami talán még jobban megy a citromtortához
Jó étvágyat! :)
- fromJuci -
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése