Tiszamamám által elkészített egyik kedvenc süteményem, ám még sose próbáltam ki, mindig csak az övéből csemegéztem! Emlékszem, hogy mindig vártam mikor lesz már kész az első adag és csodálkoztam, hogy a tojásfehérje nála mindig olyan szépen csúcsosodott! Nemrég Szofika is elkészítette a non plus ultrát és akkor kellőképpen megkívántam, erőt vettem magamon és el is készítettem. Igaz nem olyan lett, mint a nagymamámé... sose lesz olyan, de finom volt! :) Én nem ragasztottam össze egyet-egyet, hanem simán a tésztára raktam a lekvárt, majd arra a tojásfehérjét! Ebből az adagból 1 gáztepsinyi jön ki! :)
Hozzávalók a tésztaalaphoz:
10 dkg liszt
10 dkg margarin
vanilia aroma
1 tojás sárgája
3 dkg porcukor
fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a tetejére:
sárgabarack lekvár
1 tojásfehérje
10 dkg porcukor
pár csepp citromlé
Elkészítése:
1. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és hűtőben 1 órát pihentetjük.
2. Közben a tojásfehérjét a porcukorral, citromlével kemény habbá verjük.
3. A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kis pálinkás pohárral szaggatjuk.
4. Mindegyik kis kör alapú tészta tetejére lekvárhalmokat teszünk és annak a tetejére evőkanállal a tojásfehérjét.
5. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ha elkezd az alap barnulni és a lekvár bugyogni, akkor kivehetjük.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése