A telkünkön szedtem meggyet és gondolkoztam, hogy mit csináljak belőle. Imádom a rétest és a pitét is főleg meggyel! Szofikánál találtam meg ezt a receptet, ő előző nap készítette el. Nagyon jó a tésztájának az állaga, könnyű vele dolgozni és nagyon finom, porhanyós. Én kétszer annyi meggyből készítettem, mert a másik feléből rétest csináltam. :) A pite elég gyorsan elfogyott... na jó a rétes is. Úgy látszik ezt a két süteményt mindenki szereti! :)) A mennyiség egy gáztepsi felére elegendő, szóval ha valaki azzal szeretné sütni, akkor kétszer annyi alapanyagokkal dolgozzon! :)
Hozzávalók a tésztaalaphoz:
20 dkg liszt
12 dkg margarin
csipet só
1 tojás sárgája
1 teáskanál. sütőpor
1 evőkanál cukor
2 nagy evőkanál tejföl
1 tésztára zsemlemorzsa
Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg meggy
rumaroma, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
2 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál keményítő
A tészta tetejére 1 tojásfehérje
Elkészítése:
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk és tésztává gyúrjuk.
2. A tésztát fél órára hűtőbe rakjuk, kivesszük és két egyenlő részre osztjuk.
3. Mindkét részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, az egyik lesz a piténk alja a másik pedig a teteje.
4. Vajazott, lisztezett formába rakjuk a tészta egyik részét, rászórjuk a zsemlemorzsát.
5. Közben elkészítjük a tölteléket. A meggyet cukorral, fahéjjal, rumaromával ( vagy rummal) feltesszük a tűzhelyre és összeforraljuk.
6. Egy pohárba kiveszünk körülbelül 1 decinyit és abba rakjuk a keményítőt, majd jól kikeverjük és visszaöntjük a tűzhelyen lévő meggyünkhöz és addig kevergetjük amíg kicsit nyúlós-kocsonyás nem lesz.
7. Ha elkészült, akkor ráöntjük a tésztánkra, majd a tetejét megszórjuk cukrozott fahéjjal és rárakjuk a tésztánk másik felét.
8. Megszurkáljuk villával, majd lekenjük tojásfehérjével.
9. Előre melegített sütőben 175 fokon 35-40 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá! :)
Nagyon guszta és annyira finooooom :)
VálaszTörlés