2013. október 3., csütörtök

SAD 18. avagy hogyan készül a szabolcsi káposztás bableves csülökkel

A SAD 18. fordulójának háziasszonya ildi KOKKI szeretné, ha egy kis időre is, de érezné az otthon melegét, mivel ő Helsinkiben él. Segítségül hívott minket, így a játék témája
"Falusi konyha, népi ízek...' lett. Nagymamám és anyukám révén ismerkedtem meg ezzel a gazdag, finom levessel. Nem vagyok nagy leveses, de ebből elég sokat tudok kanalazni. Anyáék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőttek fel, egy kis faluban... eddig sehol máshol nem ettem így bablevest, hogy káposztával készítenék el. Remélem nektek is el fogja nyerni a tetszéseteket és otthon is majd a család kedvében jártok majd vele!




Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 kisebb füstölt csülök
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg liszt
2 dl tejföl
5 dkg zsír
3 db babérlevél
cukor
őrölt pirospaprika ízlés szerint




Elkészítése:

1. Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot. Másnap a csülköt elkezdjük főzni, majd ha kicsit jobban megpuhult hozzáadjuk a babot és babérlevéllel ízesítjük.

2. Míg fő a babos csülkünk, közben elkészítjük a káposztát. Zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd a savanyú káposztát rárakjuk és megpároljuk.

3. Az így elkészült káposztát a babhoz és a csülökhöz keverjük. Ha a csülkünk már jó puha, akkor kivesszük és a csontról lefejtve apró kis kockákra vágjuk, majd a husit visszarakjuk a babhoz, káposztához.

4. A pirospaprikát a liszttel és a tejföllel összekeverjük, majd veszünk ki egy kicsi levest a tejfölhöz, és beleöntjük a levesbe, így besűrítjük... majd cukorral és sóval ízesítjük.




Jó étvágyat hozzá! :)

3 megjegyzés: