2013. december 4., szerda

Rusztikus fekete-erdő torta


Egyszer csináltam már fekete-erdő ízesítésű téglalap alakú valamit, de ott piskótával csináltam, itt pedig egy másik tésztát próbáltam ki, ami sokkal stabilabb, így elbírja azt a töménytelen mennyiségű tölteléket, amit nem félek használni! :D Imádom a tortákat megpakolni, annyival amennyit épphogy elbírnak. A kevés tészta, sok töltelék személyes alapszabályát követem. A külső burkolat rusztikus stílust képvisel, ami az én kedvencem. Imádtam ezt a tortát elkészíteni! :)
A receptet Szofikától lestem el, kisebb átalakítással! 


Adag:

18 cm-es tortaformányi

Hozzávalók a tésztaalaphoz:

4 tojás
10 dkg cukor
1,75 dkg vaj
8 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
1,25 dkg kakaópor

Hozzávalók a meggy töltelékhez:

1 üveg meggybefőtt 
2,5 dkg étkezési keményítő
vanília cukor
őrölt fahéj

meggybefőtt leve

Hozzávalók a tejszínes töltelékhez:

2 dl tejszín
1 zacskó habfixáló
1 teáskanál porcukor
fél mokkáskanálnyi vaníliakivonat

Hozzávalók a frostinghoz:

3 dl tejszín
1,5 zacskó habfixáló
1,5 teáskanál porcukor
 1 mokkáskanálnyi vaníliakivonat


Elkészítése:

1. Először elkészítjük a tésztánkat. A lisztet, a keményítőt és a kakaóport összekeverjük és egy tálba szitáljuk.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és 70 g cukorral kemény habbá verjük, majd a tojások sárgáját 4 evőkanál forró vízzel és 30 g cukorral habosra verjük.

3. A vajat felolvasztjuk és a tojássárgás egyvelegbe keverjük (kézi habverővel), majd hozzáadagoljuk a felvert tojásfehérjét és a száraz (liszt, kakaópor, keményítő) mixet.

4. A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokon hőlégkeveréses funkción 25 percig sütjük, majd elzárjuk a gázt, a sütőt kissé kitámasztjuk és még 10 percig benne hagyjuk a tésztát, majd kivesszük és rácson kihűtjük.

5. Amíg hűl, addig elkészítjük a meggyes tölteléket. 2 dl meggylevet összekeverem a keményítővel, cukorral, fahéjjal majd lassú lángon sűrűre főzzük (puding állagúra). Ha elkészült, akkor hozzáadagoljuk a meggyet és összekeverjük, félre rakjuk, hűtjük.

6. Most pedig jön a tejszínhabos töltelék elkészítése. A tejszínhabba belerakjuk a porcukrot, a vaníliát majd elkezdjük robotgéppel felverni, amikor elkezd sűrűsödni, akkor hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük, amíg olyan állagot nem kapunk amilyet mi szeretnénk. :)

7. Állítsuk össze a tortánkat. A tésztát 3 részre vágjuk. A tortalapokat locsoljuk meg meggylével, majd körkörösen habzsákkal nyomjuk rá a tejszínt, majd a tejszín rétegek közé rakjuk a meggyes tölteléket. Erre kerül a második lap és ugyanígy jön a rétegezés, majd a harmadik lap.

8. A torta díszítése.
A habot verjük fel ugyanazzal a módszerrel, mint a tejszínhabos töltelék elkészítésénél jártunk el. Először spatulával simítsuk fel a krémet, majd egyengessük el vele, úgy ahogyan mi szeretnénk.


Jó étvágyat hozzá! :)

4 megjegyzés: