2013. március 5., kedd

Almás máktorta - 2012 országtorta

Anyukám nemrég ünnepelte a születésnapját és azon gondolkodtam milyen tortával is lepjem meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, így esett a választásom a 2012-es ország tortájára. Nagy izgalommal töltött el a feladat, mivel még sosem sütöttem olyan süteményt, aminek külön kellett a lapjait elkészíteni. A krém egy kicsit összeugrott, de a következő remélem már tökéletesre fog sikeredni. 

Csak ajánlani tudom! A mák intenzív hatása a tésztában az almával és a krémmel vegyülve tökéletes!

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 500 g tojásfehérjét használjon fel egy tortához (nekünk szerencsére volt otthon a hűtőben elkülönítve) 

Ajánlom Szofitól a 6 tojásos verziót:

Szofika 6 tojásos almás máktortája!


Adag:

22 cm-es 16 szeletes torta


Hozzávalók a tortaalaphoz:

500 g tojásfehérje
300 g kristálycukor
200 g darált mák
60 g édes morzsa ( babapiskóta vagy vmi édes keksz lereszelve)
100 g hámozott, reszelt alma
fél citrom reszelt héja

Hozzávalók az almatöltelékhez:

0,5 kg reszelt, hámozott alma
50 g cukor
0,5 dkg őrölt fahéj
fél citrom leve

Hozzávalók a krémhez:

0,6 l tej
130 g cukor
70 g kukorica keményítő
3 db tojás sárgája
vanília aroma
250 g tejszínhab (30%-os)


Elkészítése:

1. A mákot, a morzsát, a citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.


2. A tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük a mákos egyveleghez.


3. Sütőpapírra 22 cm átmérőjű kört rajzolunk.


4. 6-7 evőkanálnyi masszát kanalazunk rá és elegyengetjük.


5. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Amíg forró addig alávágunk. 6 ilyen tortalapot sütünk ki egyenként.


6. Közben megcsináljuk az almatölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a fahéjat, a fél citrom levét, a cukrot és megpároljuk, majd kihűtjük.

7. Amíg várakozik az almatöltelék és sülnek a tortalapjaink közben elkészítjük a krémet. A keményítőt és a tojássárgáját kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral, a vanília aromával felforraljuk. Kevergetés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgás keveréket. Kicsit szilárdabb masszát kapunk a keményítő miatt. Kihűtjük, majd turmix géppel simára keverjük. 

8. A tejszínt felverjük, majd a kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük.

9. A betöltésnél a 6 lap közé felváltva rétegezzük az alma és a krém tölteléket.

10. A maradék krémet felhasználjuk a külső díszítéskor.




Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés: