2013. július 19., péntek

Meggyes pite

A telkünkön szedtem meggyet és gondolkoztam, hogy mit csináljak belőle. Imádom a rétest és a pitét is főleg meggyel! Szofikánál találtam meg ezt a receptet, ő előző nap készítette el. Nagyon jó a tésztájának az állaga, könnyű vele dolgozni és nagyon finom, porhanyós. Én kétszer annyi meggyből készítettem, mert a másik feléből rétest csináltam. :) A pite elég gyorsan elfogyott... na jó a rétes is. Úgy látszik ezt a két süteményt mindenki szereti! :)) A mennyiség egy gáztepsi felére elegendő, szóval ha valaki azzal szeretné sütni, akkor kétszer annyi alapanyagokkal dolgozzon! :)



Hozzávalók a tésztaalaphoz:


20 dkg liszt
12 dkg margarin
csipet só
1 tojás sárgája
1 teáskanál. sütőpor
1 evőkanál cukor
2 nagy evőkanál tejföl 

1 tésztára zsemlemorzsa

Hozzávalók a töltelékhez:

30 dkg meggy 
rumaroma, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
2 evőkanál cukor
1 púpozott evőkanál keményítő

A tészta tetejére 1 tojásfehérje


Elkészítése:

1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk és tésztává gyúrjuk.

2. A tésztát fél órára hűtőbe rakjuk, kivesszük és két egyenlő részre osztjuk.

3. Mindkét részt lisztezett deszkán kinyújtjuk, az egyik lesz a piténk alja a másik pedig a teteje.

4. Vajazott, lisztezett formába rakjuk a tészta egyik részét, rászórjuk a zsemlemorzsát.

5. Közben elkészítjük a tölteléket. A meggyet cukorral, fahéjjal, rumaromával ( vagy rummal) feltesszük a tűzhelyre és összeforraljuk.

6. Egy pohárba kiveszünk körülbelül 1 decinyit és abba rakjuk a keményítőt, majd jól kikeverjük és visszaöntjük a tűzhelyen lévő meggyünkhöz és addig kevergetjük amíg kicsit nyúlós-kocsonyás nem lesz.

7. Ha elkészült, akkor ráöntjük a tésztánkra, majd a tetejét megszórjuk cukrozott fahéjjal és rárakjuk a tésztánk másik felét.

8. Megszurkáljuk villával, majd lekenjük tojásfehérjével.

9. Előre melegített sütőben 175 fokon 35-40 percig sütjük.



Jó étvágyat hozzá! :)


1 megjegyzés: