2013. november 27., szerda

Pozsonyi kifli

Nem szoktam Pozsonyi kiflit enni, azt hittem, hogy nem is szeretem, amíg a suliban, egyik gyakorlaton ezt készítettük el. Kellemesen csalódtam. Nagyon finom, puha, teli töltelékkel. Karácsonykor bejgli helyett ilyen kis kifliket fogok gyártani... diósat, mákosat és gesztenyéset! Próbáljátok ki ti is! Kicsit szöszmötölősebb, mint a bejgli, mert itt egyenként kell sodorni, de szerintem élvezetesebb kis kifliket enni mint egy csík bejglit. Jó... kicsit a bejgli ellen vagyok, mert már nagyon unom! :))))


Adag:

12 db

Hozzávalók a tésztához:


200 g finomliszt
80 g vaj
20 g porcukor
60 g tej
4 g élesztő
1 tojás
4 g só



Hozzávalók a töltelékhez:


150 g darált dió
110 g cukor
30 g darált keksz
80 g víz
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja

tojás a kenéshez




Elkészítése:

1. Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt hideg vízben feloldjuk, közben a lisztet a porcukorral és a vajjal összemorzsoljuk.

2. Krátert készítünk, majd a közepébe beleöntjük az élesztős tejet és a tojást, a külsejéhez a sót, majd gyorsan összegyúrjuk és 20-25 percig hűtőben pihentetjük.

3. Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet a cukorral egy lábasban felforraljuk, majd ráöntjük a száraz alapanyagokra ( dió, cukor, keksz, vaníliás cukor), összekeverjük és belereszeljük a citrom héját.

4. A tésztát kivesszük, majd 30 grammos golyókra osztjuk szét. A tölteléket is ugyanígy kimérjük.

5. A kis golyókat lisztezetlen! felületen ovális alakúra nyújtuk, majd a kis töltelékeket hengerezzük és a közepébe illesztjük, sodorjuk őket és kifli alakúra formázzuk.

6. Linkelek nektek egy kis videót, ahol a mérést és a formázást láthatjátok (2:33 perctől) itt!

7. A diós kiflit patkó, a mákosat pedig ácskapocs alakúra formázzuk, így könnyen meg tudjuk majd különböztetni őket egymástól.

8. Most pedig jön a lekenés. Először a tojás sárgájával kenjük le a kis kifliket, majd hűtőben addig pihentetjük, amíg nem fog ragadni a teteje. Ezután jön a második lekenés, amikor tojásfehérjével kenünk, ezt pedig szobahőmérsékleten szárítjuk meg, majd 180 fokon készre sütjük!



Jó étvágyat hozzá! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése