10 kockányi
Hozzávalók a tésztához
- 300 g liszt
- 200 g margarin
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 csipet só
- fél citrom reszelt héja
- kenéshez: 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez
- 1 kg alma
- 150 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- kevés fahéj
Elkészítése
1. Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a margarinnal, majd csináljunk krátert és a közepébe öntsük a tojássárgáját, köré pedig a sót, porcukrot, citromhéjat majd gyors gyúrással gyúrjuk össze és tegyük 20 percre hűtőbe.
2. Az almákat vágjuk apró kockákra, tegyünk egy lábasba és kezdjük el párolni. Ha megpuhult akkor keverjük hozzá a cukrot, van. cukrot, citrom reszelt héját, citrom levét és a fahéjat, majd jól forgassuk össze és hűtsük ki.
3. A tésztát felezzük meg, egyik felét nyújtsuk ki téglalap alakúra, rakjuk sütőpapírra, szurkáljuk meg villával majd 180 fokon 9-10 percig süssük. Miután kiszedtük, szórjunk rá édes morzsát (így nem fog elázni az alsó lap) és simítsuk rá egyenletesen a tölteléket úgy, hogy a tészta peremén maradjon fél centi hely körbe (a felső réteget erre fogjuk rányomkodni).
4. A tészta másik felét nyújtsuk ki, kicsit nagyobbra mint az előző volt, majd terítsük be vele a töltelékes tésztát, vágjuk körbe és az alsó tésztára nyomkodjuk rá a felsőt, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Kenjünk le tojással, formázzunk rá mintát és 180 fokon süssük aranybarnára.
Tipp
- a tölteléket le is reszelhetjük, nem muszáj kockákra vágni
- díszíthetjük villával de a maradék tésztából rózsákat is formázhatunk a tetejére
- tálaláskor szeleteljük kockákra és szórjuk meg porcukorral
Recept: a kedves Mesteremtől.
Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése