2014. május 28., szerda

Almás pite

Az almás pitében nincsen semmi különleges, de én mégis szeretem. Főleg, ha a két vékony tészta között vastag almaréteg húzódik meg és kissé citromos. Nyáron sokkal élvezetesebb tud lenni a frissebb, savanykásabb verzió... télre hagyjuk inkább a fahéjasat. 


Adag

10 kockányi

Hozzávalók a tésztához

  • 300 g liszt
  • 200 g margarin
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • kenéshez: 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 150 g cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • kevés fahéj



Elkészítése

1. Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a margarinnal, majd csináljunk krátert és a közepébe öntsük a tojássárgáját, köré pedig a sót, porcukrot, citromhéjat majd gyors gyúrással gyúrjuk össze és tegyük 20 percre hűtőbe.

2. Az almákat vágjuk apró kockákra, tegyünk egy lábasba és kezdjük el párolni. Ha megpuhult akkor keverjük hozzá a cukrot, van. cukrot, citrom reszelt héját, citrom levét és a fahéjat, majd jól forgassuk össze és hűtsük ki.

3. A tésztát felezzük meg, egyik felét nyújtsuk ki téglalap alakúra, rakjuk sütőpapírra, szurkáljuk meg villával majd 180 fokon 9-10 percig süssük. Miután kiszedtük, szórjunk rá édes morzsát (így nem fog elázni az alsó lap) és simítsuk rá egyenletesen a tölteléket úgy, hogy a tészta peremén maradjon fél centi hely körbe (a felső réteget erre fogjuk rányomkodni).

4. A tészta másik felét nyújtsuk ki, kicsit nagyobbra mint az előző volt, majd terítsük be vele a töltelékes tésztát, vágjuk körbe és az alsó tésztára nyomkodjuk rá a felsőt, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Kenjünk le tojással, formázzunk rá mintát és 180 fokon süssük aranybarnára.

Tipp

  • a tölteléket le is reszelhetjük, nem muszáj kockákra vágni
  • díszíthetjük villával de a maradék tésztából rózsákat is formázhatunk a tetejére
  • tálaláskor szeleteljük kockákra és szórjuk meg porcukorral
Recept: a kedves Mesteremtől.



Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése