2014. május 29., csütörtök

Citromos mignon

Na én pont az az ember vagyok aki sose szerette a mignont, sok mindenkivel ellentétben. Irtóztam tőle, vagyis hát még mindig bár ez a helyzet kedden kicsit javult, amikor elkészítettem a citromos verzióját.

Társai számomra túl édesek. Ám de ez, ez valami nagyon csodás lett. A titka csak annyi, hogy a krémet sokkal citromosabbra kell csinálni, mint alapjában véve, mert a rajta lévő fondán úgyis túl gejl. Habár nálam nem létezik olyan, hogy túl citromos mert imádom amikor összehúzódik a szám és belefintorgok. :)Adag

20 db

Hozzávalók a piskótához

 • 3 tojás
 • 60 g cukor
 • 60 g liszt

Hozzávalók a krémhez

 • 2 dl tej
 • 30 g keményítő v. pudingpor
 • 70 g cukor
 • 120 g vaj
 • 1 citrom reszelt héja
 • 2 citrom leve

Hozzávalók a fondánhoz

erre később visszatérünk majd, én bolti fondánt használtamElkészítése

1. Először elkészítjük a tésztát. A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját 20 g cukorral, míg a fehérjét 40 g cukorral felverjük. A sárgáját beleöntjük a fehérjébe, gyors mozdulatokkal eldolgozzunk, majd hozzáadjuk a lisztet. Ez kisebb lesz mint egy tepsi, szóval vagy kisebb tepsibe süssük, vagy kenjünk ki sütőpapírra úgy, hogyha kettőbe vágjuk az lesz a mignonunk két lapja. Itt fontos az előre tervezés. :) 

2. Most jön a krémalap. A tejhez hozzáadjuk a keményítőt és cukrot, majd kézi habverővel puding állagúra főzzük és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk. A kihűlt krémet átdolgozzuk gépi robotgéppel, majd hozzáadjuk a kihabosított vajat és összedolgozzuk a kettőt, a végén pedig hozzákeverjük a citromok levét és a citrom héját.

3. A mignont mindig fordítva töltjük. Szóval ami a piskóta teteje lesz megfordítjuk és az aljára egyengetjük el a krémet, majd rárakjuk a másik lapot (azt is fejjel lefele). Mélyhűtőbe ! tesszük, amíg a krém meg nem dermed (fontos a dermesztés, mert csak így tudjuk szépen felszeletelni és így nem fognak szétcsúszni a lapok).

4. Miután megdermedt, megfordítjuk az egészet (így az a piskóta lesz felül ami sütésnél a piskóta teteje volt), az oldalakat egyenesre vágjuk, majd vonalzó segítségével felosztjuk egyenlő részekre és felvágjuk a teljes mignont 20 kis apróra. A tetejüket lekvárral (előtte melegítsük fel) vékonyan megkenjünk. Ez eléggé szükséges mert így meggátoljuk a piskótánk elázását a fondántól. Tegyük vissza a hűtőbe, amíg a fondán felolvad.

5. A fondánt olyan mély edénybe tegyük, hogy ki tudjuk mártani benne a mignonokat. A mignonokba ferdén szúrjunk mártóvillát, fejjel lefelé mártsuk ki őket és tegyük rácsra (ha nincs ennek megfelelő rács, akkor a sütőben lévő rácsra is tehetjük,de rakjunk alá sütőpapírt). Várjuk meg, míg a fondán megdermed, majd vágjunk alá és tegyük kapszliba őket és díszítsük fel.

Tipp

 • ha a tésztát nagyobbra kenjünk ki akkor 3 piskótás lehet a mignon, de vékonyabb lesz a tészta
 • tetejét díszíthetjük fondánnal, reszelt citromhéjjal, citrommal
 • a fondánba is tehetünk citromlevet és sárga színezőt, így a hagyományos citromos mignon vonásai visszatekintenek majd
Recept: a kedves Mesteremtől.

Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése