2014. április 3., csütörtök

Isler

Régóta szeretném elkészíteni ezt a sütit, hónapok óta. Aztán eljött ez az idő is. 

Próbáltam utána olvasgatni, hogy milyen volt az eredeti isler. Olvastam olyat is, hogy a vékony lekvár réteg fölé csokoládékrémet tettek töltelékként, ám én maradtam a sima anyukám által befőzött házi lekvárnál. :) A tésztában mindenképpen diónak kell lennie, töltelékként valami piros gyümölcsös lekvár és nem árt a jó minőségű csokoládéburok sem.

 Sose szerettem a boltokban kapható islert, de még egy cukrászdában sem kaptam olyat, ami igazán ízlene. Ezért elkészítettem a sajátomat, a saját ízlésemnek kialakítva.

Az islerem: darált diós linzertészta között megbújó ribizli vagy eperlekvár, 60-81%-os étcsokoládéból kikevert, felolvasztott csokival nyakon öntve, a tetején durvára darabolt pisztácia és arany glitter. 

Mondanom sem kell, hogy csodás! :D Feldobta a napomat, főleg hogy a dédnagypapám mérlegén fotózhattam, ami több mint 100 éves már. :))


Adag

20 db 5 cm átmérőjű

Hozzávalók a tésztaalaphoz
  • 375 g liszt
  • 250 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 125 g porcukor
  • 63 g darált dió
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez
  • ribizlilekvár
  • eperlekvár

Hozzávalók a díszítéshez

étcsokoládé (nem tortabevonó, inkább a jobb minőségű - ezáltal finomabb is lesz a sütemény)
durvára vágott pisztácia


Elkészítése

1. Az átszitált lisztet összekeverjük a darált dióval és porcukorral, majd a vajjal gyors gyúrással összegyúrjuk, végül hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vaníliás cukrot és egyneműre dolgozzuk. 1 órára folpack-kal lefedve hűtőbe tesszük.

2. A tésztánkat hűtés után újra gyúrjuk, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. 175-180 fokos előmelegített sütőben, sütőpapíron készre sütjük. Ha a széleik elkezdenek barnulni, akkor már készen vannak. Kihűtjük.

3. A lekvárt egy kis edényben felmelegítjük. Ez azért szükséges, mert ha így tapasszuk össze a kekszeket, akkor miközben hűlnek sokkal jobban összetapadnak, mintha simán csinálnánk ugyanezt. Szóval a lekvárkáinkkal megtöltjük a kekszeket.

4. Ha elkészült, akkor a csokikat felolvasztjuk vízgőz fölött, egy kis olajat teszünk hozzá és bevonjunk a csupasz islereket. Tetejüket pisztáciával és arany glitterrel díszítjük. 



Tippek, észrevételek

Bevonás: a kész islereinket rakjuk sütőrácsra, amit két befőttes üvegre helyezünk, így elemelkedik az asztaltól. Alá sütőpapírt rakjunk. A sütőrácsos islereket fölülről locsoljuk meg a csokival, így majd minden oldalra kerül, de az aljára nem és a fölös csokoládé a sütőpapírra fog csorogni, amit később is felhasználhatunk.

Díszítés: az arany glittert terméktesztelésként kaptam a GlazurShoptól. Kíváncsi voltam, hogy csokoládéra hogy reagál. Átment a teszten! :D Nekem nagyon tetszik az enyhe csillogás és az étcsokival és pisztáciával párosulva szerintem szuper csapatot alkotnak. A már félig megkötő csokoládéra kell adagolnunk. Én úgy csináltam, hogy egy kanál végével vettem egy kis glittert, majd magasabbra emeltem a sütik fölé a kezemet és nem a kanalat, hanem a kezemet ütögettem enyhén. Így elkerülhető a tömeges csillám és így egyenletesen oda tudjuk oszlatni, ahova mi szeretnénk! :) 

napsütésben a glitterek

Jó étvágyat hozzá! :)
- fromJuci - 

4 megjegyzés:

  1. Képzeld el, múltkor olyan islert ettünk, amit feketeerdő islernek neveztek el. A lekvár réteg felett, a két kekszlap között egy bónusz csokiréteg is volt. Hát valami fantasztikus, legközelebb próbáld ki!
    Zsuzsa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is olvastam róla, hogy szokták így is elkészíteni. :) Majd kipróbálom azt is, csak először a simát szerettem volna. :) Örülök, hogy ti is tudtatok olyan islert enni, ami finom. :D

      Törlés
  2. Szia!
    Most először szeretném megsütni ezt az Islert. Mennyi idő alatt puhul meg? Segítenél légyszi, hogy hány nappal korábban érdemes elkészíteni?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés